poniedziałek, 13 czerwca 2016

Optymalny sposób na otyłość i miażdżycę!!




Wielu naukowców na całym świecie szukało i szuka nadal sposobu na zdrowe odżywianie się.

Wielu z nich opracowało modele żywienia, które zakładały, że tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia i nakazywały żywić  się głównie węglowodorami  i białkami. 

Efekty takich modeli żywienia widać dzisiaj na ulicach amerykańskich i  europejskich miast w postaci dużej ilości otyłych, chorych na miażdżycę i inne choroby  ludzi.

W tym samym czasie polski lekarz , dr Jan Kwaśniewski  prowadził badania, które w połączeniu z jego wiedzą z biochemii i fizjologii doprowadziły do stworzenia modelu żywienia, który jest oparty na następujących proporcjach:


Białka

Tłuszcze
Węglowodany
1

2,5-3,5
0,5-0,8



Białko  jest podstawą, w stosunku do której  ustalamy ilość poszczególnych składników.

Przechodząc na żywienie optymalne musimy nauczyć się przygotowywać posiłki tak , aby zachować odpowiednie proporcje pomiędzy białkami, tłuszczami i węglowodanami.
Musimy również dostosować ilość zjadanego pokarmu do wagi należnej naszego ciała.

Co to jest waga należna?

Waga należna jest to waga, którą powinniśmy mieć przy danym wzroście.

Waga należna= wzrost (w cm) minus 100

Może ona wahać się plus, minus 10% w zależności od tego czy dotyczy ona mężczyzn czy kobiet, trybu życia, umięśnienia itp. 


Osoby rozpoczynające żywienie optymalne przez pierwsze trzy miesiące powinny obliczać  B, T, W  w następujący sposób:

Białko: 1,0 – 1,2g na 1 kg wagi należnej na dobę
Tłuszcze: 2,5 – 3,5g na 1g zjadanego białka
Węglowodany: 0,5 – 0,8g na 1 kg wagi należnej na dobę


Jak z tego wynika ilość tłuszczu obliczamy w stosunku do ilości zjadanego białka. 
Po upływie trzech miesięcy od rozpoczęcia żywienia optymalnego ilość białka należy ograniczyć do 0,5 – 0,8 g czyli praktycznie o połowę. Zmniejszamy tylko ilość spożywanego białka, a ilości tłuszczów i węglowodanów pozostają bez zmian.

Okres 3 miesięcy jest czasem potrzebnym na przystosowanie się organizmu do żywienia  optymalnego – może on ulec skróceniu u młodych osób, nawet do 1 miesiąca. Po ograniczeniu białka stosunek zjadanych ilości tłuszczu do białka podniesie się powyżej 3-ch  do 1-go, nawet do 4-5g tłuszczu na każdy gram białka.
Ilości zjadanych białek podane są w przedziałach, ponieważ są białka mniej  i bardziej wartościowe, w zależności od produktu z którego je uzyskujemy.

Podajemy dla przykładu produkt, w kolejności od najbardziej wartościowych do najmniej wartościowych pod względem zawartego w nich białka:

Żółtka
Podroby
Sery tłuste
Wieprzowina
Mięso wołowe
Drób, ryby
Białko pochodzenia roślinnego

Podstawą w żywieniu optymalnym jest żółtko. 

Żółtko jest najlepszym białkiem dlatego, że jest przyswajane prawie w 100% przez nasz organizm i zawiera większość potrzebnych dla naszego organizmu składników budulcowych, witamin, mikro i makroelementów. Białka, które są mniej przyswajalne przez nasz organizm mają dla nas mniejszą wartość. Mogą one być wykorzystywane w naszych jadłospisach i wówczas stosujemy górną dozwoloną ilość białka.


Drugą grupą składników naszego pożywienia są
Węglowodany.

Dzielą się one na:
Węglowodany proste ( glukoza, fruktoza), nie polecane w żywieniu optymalnym
- owoce
-soki owocowe
-cukier
Węglowodany złożone( skrobia)
-zawarte w warzywach np. ziemniaki

U osób nie będących na diecie optymalnej węglowodany są głównym składnikiem wszystkich posiłków. Są to takie produkty jak: chleb, wyroby mączne – kluski, makarony, pierogi itp.

Osoby nie optymalne często z braku czasu lub z przyzwyczajenia dojadają krakersy, chipsy, czekoladki, batoniki itp. 
Zjedzenie takiego produktu powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi, co daje chwilowe uczucie sytości, które mija po kilkudziesięciu minutach i wraca uczucie głodu silniejsze niż przed jedzeniem. Osoby nieoptymalne sięgają w takim momencie po następną czekoladkę lub ciastko. Taki  jest mechanizm podjadania słodyczy.

Wszystkie te produkty, w których występują cukry są niewskazane, szczególnie dla osób chorych na cukrzycę. 
U osób chorych na cukrzycę takie szybkie wzrosty i spadki poziomu cukru we krwi są trudne do opanowania nawet przy pomocy insuliny. Proste, słodkie węglowodany występują w owocach, sokach i oczywiście w cukrze.

Z owoców dr Kwaśniewski  zaleca jedynie grejpfruty lub soki wyciśnięte bezpośrednio z nich oraz owoce jagodowe (truskawki, jagody, maliny, jeżyny, porzeczki, aronia itp..)

Dla optymalnych polecane są węglowodany złożone z warzyw, np.: ziemniaki, brokuły. 

Organizm potrzebuje dłuższego czasu aby je przyswoić  i przebywają one w układzie pokarmowym znacznie dłużej niż węglowodany proste. Jedząc węglowodany złożone jesteśmy pewni , że przez dłuższy czas nie będziemy odczuwać uczucia głodu, a osoby chore na cukrzycę nie będą miały skoków poziomu cukru we krwi.

Trzecią grupą składników pokarmów są TŁUSZCZE, które są dla organizmu ludzkiego głównym źródłem energii w żywieniu optymalnym. 

Energia pochodząca z tłuszczu jest energią znacznie lepszą od tej pochodzącej z węglowodanów.
Tłuszcze dzielą się na:


Tłuszcze nasycone
Polecane

Tłuszcze nienasycone
Nie polecane
- masło
- smalec
- szpik
- łój gęsi
- łój wołowy



- masło roślinne
- oleje roślinne



Dotychczas medycyna  ostrzegała nas przed spożywaniem tłuszczy nasyconych, a wskazywała tłuszcze nienasycone jako te, które mają nas uchronić przed wysokim cholesterolem i chorobami układu krążenia.


W diecie optymalnej w przeciwieństwie do tego co głosi medycyna konwencjonalna, tłuszcze nasycone są lepsze od tłuszczy nienasyconych. 

Tłuszcze składają się z atomów węgla i wodoru, a ilość atomów wodoru w tłuszczach  decyduje w tym czy są to tłuszcze nasycone czy nie nasycone .
Jeżeli w strukturze chemicznej danego tłuszczu są jeszcze wolne wiązania, do których można dołączyć atomy wodoru jest to tłuszcz nienasycony. Tłuszcze nasycone nie mają w swoich wiązaniach żadnych  miejsc. Wodór jest tą substancją, która daje nam energię i dlatego tłuszcze nasycone, zawierające większą  ilość wodoru są dla nas najlepsze.
Aby uzyskać tę samą ilość energii z tłuszczy nienasyconych, które zawierają mniej wodoru, musimy zjeść ich po prostu więcej a również ich trawienie potrzebuje większego wysiłku od naszego organizmu.

Ostatnie badania wykazują, że to co miało nas chronić przed miażdżycą czyli tłuszcze nienasycone, są odpowiedzialne za powodowanie miażdżycy. 

Sztucznie produkowane tłuszcze nasycone – margaryny do smarowania pieczywa – w procesie trawienia przez nasz organizm powodują powstawanie ubocznych produktów przyśpieszających rozwój miażdżycy! 

Większość z nas nie chce stosować się do rygorów diety i myśli że organizm poradzi sobie ze wszystkim co wrzucimy do żołądka. 
Nasz  organizm na pewno poradzi sobie z tym, ale jakim kosztem? Przez parę lat poszczególne organy będą wykonywać większą ilość pracy niezbędnej do trawienia niepotrzebnych lub wręcz szkodliwych pokarmów. Po upływie kilku lub kilkunastu lat siły organizmy wyczerpią się. 

Doktor Kwaśniewski pokazał nam w jaki sposób powinniśmy odżywiać się aby jak najdłużej  utrzymać dobry stan zdrowia. 

Przejście na dietę optymalną u osób chorych powoduje cofanie się stanów chorobowych, nawet u osób, które chorowały na schorzenia uważane za nieuleczalne. 

Mnóstwo  osób, chorych na cukrzycę przy swojej pierwszej wizycie u lekarza  dowiedziało się, że jest to choroba nieuleczalna i do końca życia będą brać insulinę. Tak samo osoby  chore  na nadciśnienie dowiedziały się od lekarza, że do końca życia będą musiały brać tabletki  przeciwko nadciśnieniu bo tej choroby nie da się wyleczyć. 

Dzięki wieloletnim badaniom przeprowadzonym przez doktora Kwaśniewskiego okazało się, że po przejściu na dietę optymalną choroby te mogą ustąpić.

Każda z chorób ma swoją przyczynę jak  np. złe żywienie, tryb życia, stres. Czynniki te sprawiają, że nasz organizm nie funkcjonuje tak jak powinien i wówczas powstaje choroba.

W pierwszym etapie choroby czasami  nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jesteśmy chorzy. Dopiero kiedy  pojawią się objawy choroby czujemy się źle i narzekamy na to co nam dolega. 

Najprościej jest podać leki, które usuwają objawy chorobowe, ale niestety tą drogą nie pozbędziemy się przyczyny choroby.

Na przykład: w przypadku cukrzycy objawem choroby jest wysoki poziom cukru we krwi. Poprzez podawanie insuliny obniża się poziom cukru i na pewien czas likwiduje się objawy choroby, ale to nigdy cukrzycy nie wyleczy, tzn. nie zlikwiduje przyczyny tego schorzenia, jaką jest niewydolność  trzustki.
Podobnie jest z nadciśnieniem. Leki na nadciśnienie, podawane przez lekarzy działają na objaw (zmierzone aparatem ciśnienie tętnicze krwi) i na pewien czas obniżą nam ciśnienie, ale nie zlikwidują przyczyny, która to nadciśnienie spowodowała. Podobnie jest z wieloma innymi  chorobami. 


Wprowadzenie do naszego życia żywienia optymalnego będzie likwidowało przyczyny choroby tkwiące w dotychczasowym złym odżywianiu.

Jest to model żywienia przeznaczony nie tylko dla osób chorych ale również dla osób zdrowych, które chcą aby ich organizm  funkcjonował bez chorób. Stosowanie żywienia optymalnego jest najlepszym sposobem na to, aby w pełnym zdrowiu doczekać starości.


W laboratoriach przeprowadzono badania, które polegały na tym, że podawano pacjentom dużą ilość  tłuszczu. Okazało się, że żadna cząsteczka podawanego tłuszczu nie znalazła się w ścianach naczyń. Podanie pacjentom zwiększonej     ilości  węglowodanów pokazało, że tłuszcz , który z nich powstaje osadza się właśnie w naczyniach. 

Zjadanie węglowodanów powoduje szybkie wyzwalanie energii, którą szybko się nasycamy a nadmiar węglowodanów jest przetwarzany przez wątrobę na tłuszcz , który osadza się w ścianach naczyń i naszych  narządach  wewnętrznych powodując miażdżycę oraz otłuszczenie wątroby, serca oraz otyłość.

Wnioski z tych badań pokazują, że jedząc potrawy nisko tłuszczowe i wysoko węglowodanowe nie obronimy się przed miażdżycą i otyłością a wręcz możemy je przyśpieszyć. 

Natomiast osoby jedzące tłusto, ale unikające węglowodanów mogą poprawić stan swoich naczyń i uniknąć miażdżycy.

Osoby, które zamierzają żywić się optymalnie należy przekonać do  tego, że nie należy obawiać się jedzenia tłuszczów nasyconych i jajek w większych ilościach. 

Niedawno lekarze zalecali spożywanie tylko  jednego  jajka na tydzień a teraz mówi się, że można spożywać  jedno jajko dziennie a już w niedalekiej przyszłości  ilość ta będzie zbliżona do ilości optymalnej.


Osoba  optymalna spożywa średnio 150 jajek na miesiąc.  Mówimy tutaj nie o całych jajkach ale o żółtkach, które zawierają większość wartościowych składników występujących w jajku.




Opracowano na podstawie  broszury Akademii Zdrowia Arkadii Lido w Jastrzębiej Górze.


czwartek, 9 czerwca 2016

Jod - doskonałe panaceum !!!





Jod  jest niezbędny do zachowania dobrego stanu zdrowia odżywką i skutecznym środkiem zwalczającym wiele fizycznych i psychicznych dolegliwości, a także silnym antyseptykiem, który jest od dziesięcioleci  demonizowany przez medycynę i Wielką Farmę.


W roku 1980 popełniono monumentalne przestępstwo . Efekt tej zbrodni banalizuje zbrodnie wojenne Adolfa Hitlera, Józefa Stalina i George'a Busha .

  To przestępstwo nadal zbiera swoje żniwo! Jego skutki nie od razu były widoczne . Bomby nie spadły . Miasta nie zostały spustoszone . Dyktatorzy nie mobilizowali chodzących defiladowym krokiem bandytów do popełniania ich zbrodni . To nie było konieczne .

  Na to, co się stało, pozwolili ogłupieni przez Wielką Farmę (przemysł farmaceutyczny) ludzie, rządy i skorumpowany system medyczny . Zastanówmy się nad skalą jednej decyzji, która zaważyła na postępującym niszczeniu zdrowia narodów . Sprawcy tego przestępstwa nie ponieśli za to żadnej kary, ponieważ populacje nie rozchorowały się nagle i ludzie nie zaczęli nagle umierać - skutki tej zbrodni wciąż się kumulują i umacniają .

  Jedynymi ludźmi, którym udało się przed tym uchronić, byli członkowie prymitywnych społeczności, którzy sami hodują i przygotowują swoje jedzenie . Jesteś ofiarą, bez względu na to, jak dobrze jesteś poinformowany i jak starannie wybierasz swój pokarm i napoje - uchronienie się przed tym jest prawie niemożliwe .

    Czy to stwierdzenie nie jest zbyt daleko idące? Nie, nie jest . Zaraz zrozumiesz, jak to się stało i co można zrobić, aby chronić siebie, swoich bliskich i przyjaciół, jeśli będą cię słuchać.  Większość z nich nie będzie . Tak, jest coś, co można zrobić, aby zminimalizować szkody.

Nie będziesz jednak w stanie pomóc milionom fizycznie i umysłowo upośledzonych ofiar tej zbrodni .
Te ofiary przeciążają systemy medyczne i popełniają bezsensowne zbrodnie, które były nie do pomyślenia 30 lat temu.

Tylko starzy ludzie zdają sobie sprawę, jak bardzo zmienił się nasz świat . Zapytaj któregokolwiek z nich, a usłyszysz, że w czasach jego młodości ludzie byli silni i zdrowi, a choroby rzadkie .


Wszechobecny winowajca brom


  Brom jest środkiem antybakteryjnym podobnym do chloru stosowanym w rolnictwie do zwalczania szkodników . To zjadliwy pestycyd, który zabija owady poprzez kontakt z nim . Kiedy jest wprowadzany do gleby, wszystko w niej umiera i pewnie zjadasz go na śniadanie .
Według słownika Webstera brom jest pierwiastkiem chemicznym, który w naturalnych warunkach jest powodującą korozję brunatno-czerwoną cieczą, która ulatnia się, tworząc drażniące błony śluzowe pary o przykrym zapachu .

  W latach 1920. brom był składnikiem bardzo popularnego leku na kaca o nazwie Bromo-Seltzer .
Działał tak dobrze, że znaleźć go można było w każdej apteczce. Był sprawdzonym lekarstwem na prawie wszystko, co komuś dolegało . Minęło pół wieku, zanim rozeszła się zła wiadomość o Bromo-Seltzerze, i jak to zwykle bywa, Wielkiej Farmie udało się zamieść prawdę o nim pod dywan . Wtajemniczeni byli jednak świadomi, że nadużywanie tego leku na kaca prowadziło do czegoś, co nazwano „bromomanią" . Kto nie wierzy, niech zajrzy do magazynu New England Journal of Medicine,gdzie dowie się, że między rokiem 1920 a 1960 do szpitali psychiatrycznych trafiła niepokojąco duża liczba ludzi z ostrymi objawami paranoicznych psychoz, którzy byli ofiarami spożywania bromu w postaci Bromo-Seltzera lub bromowego toniku o nazwie Miles Nervine .

  Brom, bromek, bromian, bromowane, bromowany olej roślinny (BVO) -jeśli spotkasz się z takimi określeniami, unikaj produktów, które mają cokolwiek z tym wspólnego! (Dla uproszczenia w dalszej części artykułu wszystkie te środki będę nazywała ogólną nazwą brom) .
Brom usunięto ostatecznie z tych toników, ale nie za sprawą dbałości rządu o zdrowie obywateli.

  Wręcz przeciwnie, trzeba było wielu działań, aby dowiedzieć się, że rząd USA szprycował bromkiem pirydostygminy personel wojskowy podczas wojny w Zatoce Perskiej .
Był podawany niczego nie podejrzewającym żołnierzom na wypadek użycia przez nieprzyjaciela bojowych środków  chemicznych. Tak się złożyło, że do wojny chemicznej nie doszło, ale wystąpił za to syndrom wojny w Zatoce Perskiej . Dla nikogo nie powinno być niespodzianką, że całą tę sprawę zatuszowano, aby ukręcić jej łeb . W związku z tym nie możemy znaleźć żadnych statystyk dotyczących liczby żołnierzy i kobiet, których odesłano do domu jako nieuleczalnie chorych lub psychotyków .

  W czwartym rozdziale „Excitotoxins - Deadly Chemicals Your Government is Happy for You to Eat and Drink" („Ekscytotoksyny - zabójcze chemikalia, które twój rząd chętnie daje ci jeść i pić") mojej książki Take Control of Your Health and Escape the Sickness Industry (Weź zdrowie w swoje ręce i uwolnij się od przemysłu chorobowego) podaję inne pokrewne substancje chemiczne, które przyczyniły się do powstania syndromu wojny w Zatoce Perskiej .
  Ten zabójczy „efekt uboczny" bromu był wtedy znany rządom i naukowcom równie dobrze, jak teraz . Mimo to brom jest nadal stosowany tak powszechnie, że unikanie go jest prawie niemożliwe .
Brom występuje nawet w niektórych inhalatorach dla dzieci z astmą! Jeśli twój lekarz przepisał jeden z tych inhalatorów dla twojego dziecka, proponuję zapytać go, dlaczego wystawił twoje dziecko na ryzyko „zatrucia bromem", które może skutkować schizofrenią, majaczeniem, omamami i opóźnieniem psychomotorycznym .
Przepisywanie niebezpiecznego leku, kiedy prosta zmiana diety łatwo usuwa objawy astmy, jest bez wątpienia nadużyciem.

Jeśli zgadzasz się ze mną, gorąco polecam zmianę lekarza, jeśli, oczywiście, uda ci się znaleźć takiego, który nie jest pod butem dilerów tej trucizny .
  Jeśli ty również jesteś wystawiony na działanie bromu zawartego w żywności lub w jakimś zaufanym leku, który bierzesz od lat, prawdopodobnie będziesz cierpiał na depresję i „przyćmienie umysłu" oraz na niezdolność do koncentracji w takim stopniu, że nie będziesz zdolny do zmiany lekarza . Możesz czuć się tak otępiały i apatyczny, że nie będziesz w stanie zorientować się, co twój lekarz robi pospołu z Wielką Farmą dla twojego dziecka i większości ludzi w tak zwanych „cywilizowanych" krajach .


Łagodne z nazwy napoje bezalkoholowe


  Tym, który jako pierwszy zaalarmował mnie w sprawie najgroźniejszych skutków tych wszechobecnych napojów uzależniających, których nadużywają młodzi ludzie, był dr Jorge Flechas, znany na świecie ekspert w tej dziedzinie .

  I nie chodzi tu tylko o ogromną ilość cukru, aspartamu i innych niebezpiecznych substancji chemicznych, które one zawierają, bo to nic nowego.

  Chodzi mianowicie o brom . Założę się, że nie wiecie, że wiele tak zwanych napojów bezalkoholowych (w języku angielskim określa się je mianem „soft drink") jest nim faszerowanych . Ja nie wiedziałam .

Kiedy dowiedziałam się o pracy dra Flechasa i zadzwoniłem do niego w Henderson w Północnej Karolinie w USA, uprzejmie poświęcił mi 30 minut swojego cennego czasu . Ta rozmowa była niezwykle uświadamiająca .

Dr Flechas powiedział mi, iż odkrył, że kiedy do oleju znajdującego się w misce doda się bromu, zmieni on ciekły olej w ciało stałe .     Stanie się on tak sztywny, że wsunięta weń łyżka ani drgnie . Dzieje się tak również, kiedy mieszanina bromu i oleju znajdzie się w naszym organizmie, co prowadzi nas okrężną drogą do wyjaśnienia przyczyn współczesnej epidemii otyłości .

 Jak powiedział mi dr Flechas : „Picie latami napojów gazowanych, które są faszerowane bromowanym olejem roślinnym, prowadzi do zestalenia tkanki tłuszczowej .
    Nazywamy to «chorobliwą otyłością» . Nasze dzieci tyją w całym kraju i nawet wykonując ćwiczenia i ograniczając dietę, nie mogą pozbyć się nadmiaru tłuszczu" . Ci młodzi ludzie są tak zdesperowani, że czasami decydują się na operację w nadziei, że uda się usunąć lub odessać ów „chorobliwy tłuszcz".

To ogromne obciążenie dla opieki medycznej i firm zajmujących się ubezpieczeniami zdrowotnymi, od którego można byłoby się uwolnić, gdyby zamiast tych zabiegów lekarze zaproponowali tanie i proste lekarstwo w postaci unikania napojów gazowanych i zastosowali opisane poniżej antidotum.   
 Zapytałam dra Flechasa o bardzo popularny napój Mountain Dew. Jest to szczególnie interesujące, ponieważ naukowcy, którym ufam, twierdzą, że jest to depresant ośrodkowego układu nerwowego z powodu zawartego w nim BVO (Brominated Vegetable Oil - bromowany olej roślinny) . Dr Flechas odrzekł, że „Mountain Dew nie jest jedynym napojem, którygo zawiera .
  Tak samo jest z Frescą i Gatorade'em oraz wieloma innymi  napojami bezalkoholowymi" . Kiedy zapytałam go, dlaczego dodają ten niebezpieczny związek chemiczny, powiedział, że pomaga on zdyspergować dodawany do napojów bezalkoholowych kwas cytrynowy nadający im smak owoców cytrusowych . (Więcej informacji o tym szkodliwym
dodatku znajdziecie w czwartym rozdziale mojej książki) .

  Co gorsze, dr Flechas powiedział, że „BVO wywołuje psychozy i żeby zapobiec lub złagodzić ewentualne depresje dodają do napojów duże ilości kofeiny" . Inaczej mówiąc, zwalają cię z nóg i jednocześnie próbują na nie podnieść - wszystko to w jednym napoju .
Dr Flechas rozpoczął krucjatę, aby położyć kres temu bezprawiu, a przynajmniej powiadomić opinię publiczną o tych szalbierstwach .

  Powiedział : „Oto tworzymy rozbiegane, rozdrażnione, zalęknione dzieci, które mają problemy z prawidłowym wzrostem masy i nie wiedzą dlaczego" .
Wielu takich nastolatków to jego pacjenci .

Uważa on, że jeśli wykluczy się te napoje, będą mogli z łatwością pozbyć się 20 funtów (około 9 kg) rocznie . 1, co ważniejsze, staną się emocjonalnie „normalni" .

Według dra Flechasa najbardziej złowrogim aspektem spożywania BVO są psychiczne aberracje . „Kiedy patrzy się na to z punktu widzenia zdrowia publicznego . . . młodzi ludzie stają się tak paranoiczni, że . . . strzelają do siebie, strzelają do swoich rodziców i swoich nauczycieli. . . Myślimy, że musimy kierować ich do doradców. . . ale według mnie wystarczy usunąć z ich diety ten stymulator centralnego systemu nerwowego" .


Zastanówmy się nad tym . Od roku 1980 brom jest stałym elementem naszej diety .
Czy ktoś pamięta jakiekolwiek sceny morderstw z udziałem nastolatków sprzed tego roku? Nie, nie było ich wtedy. Teraz bezsensowne morderstwa i rozróby dokonywane przez nastolatków stały się podstawowym tematem telewizji śniadaniowej . Oczywiście dorośli też są pod jego wpływem, bez względu na to, jak bardzo by na siebie uważali, ponieważ nie zawsze można uciec przed szalonym nastolatkiem sąsiadów lub podekscytowanym szaleńcem na autostradzie, który daje upust swojej frustracji za pomocą swojego samochodu .
Wszyscy jesteśmy potencjalnymi ofiarami .


Inni winowajcy


Brom nie jest jedynym winowajcą . Mamy również duszące zanieczyszczenia, które wielu z nas musi znosić, usta pełne fluorku sodu i zabójczej rtęci w postaci wypełnień amalgamatowych oraz sztuczne zabójcze słodziki .
Jesteśmy  narażeni na działanie pestycydów, dodatków do żywności, elektromagnetycznego smogu, szczepień, szokujących praktyk rolniczych, chemicznych smug rozpylanych na niebie przez samoloty, cukru, alkoholu i toksycznych leków .

Rząd pozwala na to wszystko, a establishment medyczny entuzjastycznie aprobuje .

  Wiele z tych czynników jest trudnych lub wręcz niemożliwych do wyeliminowania. Są jednak rzeczy, które można zrobić, aby się chronić, więc głowa do góry .
  Swój ogromny wkład wniósł również Prozac i inne śmiercionośne leki przeciwdepresyjne .

Wiadomo, że wielu nastoletnich  morderców to ludzie uzależnieni, lecz ważne informacje na ten temat zawsze są szybko cenzurowane pod naciskiem reklamodawców, od których uzależnione są media . Dlaczego nastolatki trzyma się na Prozacu?

Otóż w celu przeciwdziałania potężnemu emocjonalnemu jo-jo, które wywołują nafaszerowane BVO pite przez nich napoje bezalkoholowe .
Czy sądzicie, że jesteście czyści? Pomyślcie jeszcze raz . Możecie chronić swoje zdrowie i nie pozwalać sobie na kontakt z którymkolwiek z wymienionych czynników ryzyka.

Czy możecie czuć się bezpiecznie, nawet jeśli unikaliście w młodości Bromo-Seltzera i udało się wam wymigać od służby wojskowej i śmiertelnie niebezpiecznych środków, jakie tam dają? Otóż nie .

I tak oto dochodzimy do wspomnianego wcześniej monumentalnego przestępstwa, które popełniono w roku 1980 przy braku jakiegokolwiek zainteresowania ze strony „psów łańcuchowych", które są bardzo dobrze opłacane za pilnowanie naszego zdrowia.


Nasz codzienny chleb i mleko (cios poniżej pasa)


Zrujnowali nasz chleb . Stało się to po cichu i szybko (przed rokiem 1980, w niektórych państwach później, a w kilku, na szczęście, w ogóle) i z pozoru wydawało się nieszkodliwe .

  To, co się stało, można ująć w czterech krótkich słowach : „żegnaj jodzie, witaj bromie" .

W starych dobrych czasach, gdy jod był wykorzystywany jako odżywka do ciasta, było go mnóstwo w naszym chlebie i we wszystkich wyrobach piekarniczych . Ta ilość jodu była wystarczająca do ochrony tarczycy przed radioaktywnym jodem i różnymi jej chorobami . Jod był również obecny w naszym mleku, ponieważ zabija bakterie .

Był używany do dezynfekowania dójek krów przed dojeniem, aby je odkazić oraz do sterylizacji urządzeń wykorzystywanych w procesie udoju .

Moja przyjaciółka i koleżanka Pip Rose powiedziała mi : „W naszej mleczarni używaliśmy przez lata jodu, ponieważ był idealnie antyseptyczny i tani jak barszcz .
Potem, pewnego dnia, do naszych drzwi zapukał człowiek z zarządu Milk Board i zagroził, że wyrejestruje nas, jeśli nie zastąpimy jodu inną substancją chemiczną .
Nie pamiętam jej nazwy, SanOge, ale śmierdziała toksycznie i była nieporównywalnie droższa od jodu. Zostaliśmy zmuszeni do jej używania w produkcji mleka przeznaczonego dla ludzi. Nie używaliśmy jej jednak na swój własny użytek, ponieważ nie chcieliśmy otruć naszych córek" .

Pomnóżmy to przez miliony mleczarni na całym świecie, a okaże się, że cała ta sprawa pachnie spiskiem!

Dr Donald Miller, mój amerykański kolega, powiedział : „Od 35 lat używam codziennie w chirurgii serca jodu do przygotowywania skóry pacjenta. Jest to najlepszy środek antyseptyczny do zapobiegania zakażeniom ran po zabiegu, ponieważ w ciągu 90 sekund zabija 90 procent bakterii na skórze" .

Dr Miller jest profesorem kardiochirurgii Uniwersytetu w Waszyngtonie w USA i pozwolił nam opublikować na naszej stronie artykuł, który napisał na temat jodu . Jest on bardzo pouczający ( http ://www.doctorsaredangerous.com/articles/iodineforhealth.htm) .


Zabójcze zamienniki (dlaczego to takie ważne?)


Jak już wspomniałam, jod jest niezbędny, ponieważ pomaga wyeliminować z organizmu toksyczne metale, szczególnie brom.

Kiedy więc zastąpiono jod bromem, nie ma już sposobu na wyeliminowanie
bromu.
Z dnia na dzień ogromna część populacji znalazła się pod jego wpływem . Była to dużo poważniejsza szkoda od wyrządzonej przez Bromo-Seltzer, który miał wpływ jedynie na niewielką część społeczeństwa .

 Z kolei dodawany do napojów bromowany olej roślinny uderza tylko w tych, którzy są na tyle głupi, aby je żłopać.

Ale chleb, „symbol życia", ma wpływ na nas wszystkich .

Wybitny badacz jodu, dr James Howenstine, powiedział :

„Ta podmiana bromu w miejsce jodu spowodowała prawie powszechny niedobór jodu wśród Amerykanów .
Terapia jodem pomaga organizmowi eliminować fluor, brom, ołów, kadm, arsen, aluminium i rtęć . Czy tę zamianę jodu na brom przeprowadzono celowo, aby zwiększyć liczbę chorych i tym samym sprzedaż farmaceutyków?"
Brzmi to jak diaboliczny spisek w celach zarobkowych, który uknuła Wielka Farma, zacierając przy tym wszelkie ślady.

Jeszcze bardziej złowrogie są słowa dra Guya E . Abrahama, który twierdzi, że usunięcie jodu spowodowało „więcej nędzy i zgonów . . . niż obie wojny światowe razem wzięte" .

Całkowicie się z tym zgadzam . W ciągu 23 lat pracy na stanowisku dyrektora Centrum Zdrowia Hipokratesa miałam okazję być świadkiem niezwykłych uzdrowień  z „nieuleczalnych" chorób jedynie poprzez dodanie odrobiny jodu do diety.

 Ale kimże ja jestem?
Nie mam dostojnie brzmiącego stopnia naukowego przed nazwiskiem . Jestem jedynie doświadczoną obserwatorką i muszę stwierdzić, że, niestety, niewielu lekarzy zwraca uwagę na to, co nazywamy „subiektywnymi" informacjami.

Dr Abraham to jednak zupełnie inna sprawa .

Jest on uważany za najbardziej kompetentnego eksperta na świecie w zakresie jodu i tarczycy . Jest profesorem endokrynologii i pionierem w oznaczaniu jodu i małych ilości hormonów
w organizmie .
Otrzymał więcej nagród naukowych z tego zakresu niż ktokolwiek inny. Wyniki swoich badań opublikował w „The lodine Project" („Jodowy program") . Innymi słowy, jest wysoko cenionym ekspertem i rozsądni ludzie zwracają uwagę na jego opinie mimo dobrze zaaranżowanej fobii przed jodem, która została wypromowana przez Wielką Farmę i entuzjastycznie przyjęta przez nasz żałosny medyczny establishment .

To dlatego, jeśli zapytamy pierwszego lepszego lekarza o jod, zareaguje niechętnie i odeśle nas do nienaukowego i całkowicie zdyskredytowanego efektu Wolffa- Chaikoffa .

Oczywiście nikt nie może tego udowodnić, ale naukowcy, których szanuję, uważają, że raport w sprawie tego efektu był „zainspirowany" przez dotacje Wielkiej Farmy . Twój lekarz prawdopodobnie również będzie twierdził, że cały konieczny nam jod można uzyskać z ryb .

To możliwe, jeśli będzie się spożywało 20 funtów (około 9 kg) ryb dziennie wraz z całą rtęcią, którą one zawierają .

  A jeśli ów lekarz twierdzi, że jodowana sól wystarcza i jod nie jest konieczny, należy zalecić mu zapoznanie się z wieloma doniesieniami naukowymi na ten temat, które pokazują, że jest inaczej .

Prawdę łatwo odkryć i brzmi ona tak : jod jest „uniwersalnym lekarstwem", które pozwala nam wszystkim być własnym lekarzem .


Co jest tym panaceum?


Tym panaceum jest roztwór Lugola (zwany też „płynem Lugola"). Zawiera on 5,0 procent jodu i 10,0 procent jodku potasu rozpuszczonych w wodzie .
Dwie krople zawierają 5,0 mg jodu  i 7,5 mg jodku potasu .

Płyn Lugola był używany leczniczo przez dwa wieki z niezwykłym sukcesem i jest tani . Ten środek eliminuje jednak lekarzy i Wielką Farmę.

Należy pamiętać, że cieszą się oni poparciem rządów i posiedli ogromną władzę .

My nie mamy praktycznie nic .
Kiedy Wielka Medycyna i Wielka Farma czegoś chcą, prawie zawsze to dostają .
Chcą, abyśmy wszyscy do końca rycia zależeli od ich leków.
Wiedzą, że kosztowne wyjazdy do lekarzy i laboratoriów oraz dożywotnie uzależnienie od ich leków może być wyeliminowane kosztem kilku centów .

Niezliczonym operacjom i trwającym wiele lat chorobom można łatwo zapobiec .

Nie jest to dobra wiadomość dla lekarzy i z całą pewnością dla Wielkiej Farmy .
W końcu nie po to budowali swoje imperium, które zagrabia co roku setki miliardów dolarów, aby pozwolić, by ten naturalny pierwiastek, który jest tak ważny dla naszego zdrowia, był w użyciu .

Moi amerykańscy, brytyjscy i nowozelandzcy koledzy mówią, że płyn Lugola, który był kiedyś dostępny w każdej aptece, jest teraz niezwykle trudny do zdobycia, wręcz niemożliwy do kupienia .

W niektórych przypadkach jest on dostępny na receptę, ale trzeba dużo szczęścia, aby go dostać . Co więcej, nasz „zaprzyjaźniony chemik z sąsiedztwa" będzie prawdopodobnie zapewniał nas, że jest on toksyczny i niebezpieczny w wryciu . Wszyscy oni kłamią, bo tak kazała im myśleć Wielka Farma .

Płyn Lugola nadal można kupić w niektórych aptekach w Australii, ale wygląda na to, że jego dni są policzone . Nie poddawajmy się jednak . Płyn Lugola łatwo zrobić i zawsze będzie dostępny dla ludzi, którzy łatwo się nie poddają .

Radzę spróbować w Internecie . Na przykład na stronie http :// www.crohns.net/page/C/PROD/SHR1000.


Czy płyn Lugola naprawi wszystkie problemy ze zdrowiem?


Nie ma „magicznej kuli" zdolnej do zniwelowania skutków trwającego całe życie jedzenia tandetnej żywności (fast foodów), palenia papierosów, picia alkoholu, życia w ciągłym stresie i częstych interwencji medycznych .
Zmiany są konieczne . Nasze ciała są niezwykle wyrozumiałe .
Przyjęcie odpowiedniej diety w połączeniu z płynem Lugola może zdziałać cuda . Ale proszę wprowadzić te zmiany w życie, zanim lekarz oświadczy wam, że koniec jest już bliski!

Wielu ludzi, którzy byli chorzy, mimo iż bardzo dbali o siebie, traktuje płyn Lugola jak „brakujące ogniwo" .
Słyszymy to w kółko od ludzi, którzy „próbowali wszystkiego", czasami przez całe życie, którzy nie otrzymali żadnej pomocy ani nadziei ze strony lekarzy i którym nawet na myśl nie przyszło sprawdzenie poziomu jodu w organizmie .

Czy pocisz się, czy twoja skóra pozostaje dziwnie sucha, nawet podczas wyścigów w gorącą, wilgotną pogodę? Jeśli się nie pocisz, potrzebujesz jodu bardziej niż przeciętny człowiek, ponieważ jego brak w organizmie objawia się suchą skórą, która nie jest w stanie się pocić.

To oznacza, że twoje zdrowie będzie zagrożone z powodu niezdolności do wypocenia toksyn . Jeśli tak jest, wystarczy tylko kilka dni przyjmowania płynu Lugola, aby organizm odzyskał swoją naturalną zdolność pocenia się .


Jaka jest zalecana dawka?

W swojej przedmowie do książki dra Davida Brownsteina lodine: Why You Need It, and Why You Can't Live Without It (Jod- dlaczego potrzebujesz go i dlaczego nie da się bez niego 'ryć) dr Abraham napisał :
„To interesujące, że zalecana przez dawniejszych lekarzy dzienna dawka jodu niezbędna do uzupełnienia jego ilości w organizmie wynosząca od 12,5 do 37,5 mg przyjmowana w postaci roztworu Lugola dokładnie odpowiada potrzebnej organizmowi człowieka ilości jodu, którą ustalono na podstawie opracowanego niedawno testu" .
Ta ilość to równowartość wypijanych dziennie od dwóch do sześciu kropli roztworu Lugola rozpuszczonego w szklance wody . (Jedna kropla płynu Lugola zawiera 6,5 mg jodu pierwiastkowego) .

Dla tych, którzy nie lubią smaku płynu Lugola, dostępna jest na receptę wersja w kapsułkach . Preparat ten nazywa się Iodoral i zawiera równowartość dwóch kropli płynu Lugola. Koszt jego stosowania to około 25 centów amerykańskich dziennie w odróżnieniu do czterech centów dziennie w przypadku płynu Lugola. Nawet dla osób, które potrzebują dwa lub nawet cztery razy więcej płynu Lugola, jest to nie lada oszczędność .


Wielka Farma mogłaby upaść lub mocno ucierpieć, gdyby wszyscy wiedzieli, że mogą pozbyć się wielu swoich kłopotów wydając cztery centy dziennie. Powiedz o tym swoim znajomym. Każdy organizm jest inny i nasze zapotrzebowanie na jod również się różni, dlatego konieczne jest prowadzenie własnych testów.

W Internecie jest wiele informacji na ten temat (patrz źródła na końcu artykułu) .

Dwie krople płynu Lugola w szklance wody dziennie to bezpieczna, bardzo ostrożna dawka .

W celu cofnięcia wieloletnich skutków niedoboru jodu czasami na początku
potrzeba przyjmować znacznie więcej płynu Lugola .

 Dr Brownstein napisał w swojej książce, którą gorąco polecam: „Jod jest najbezpieczniejszym ze wszystkich pierwiastków śladowych, jest jedynym, który może być podawany bezpiecznie przez długi czas dużej liczbie chorych w dziennych dawkach przekraczających nawet 100000 razy RDA [recommended daily amount - zalecana dzienna dawka]" .


Jedna uwaga: jeśli ktoś wie, że jest uczulony na jod, co zdarza się niezwykle rzadko, niestety, nie powinien przyjmować płynu Lugola.


Jakie mogą być skutki przyjmowania płynu Lugola?


Najbardziej zadziwiająca poprawa, jaką zauważyłam, wystąpiła u ofiar wyniszczającej depresji . Widziałam ludzi zmieniających swoje życie po wielu latach „gapienia się przed siebie", jak określali swoje dolegliwości . Wszyscy zrezygnowali z pomocy psychiatrów, którzy za odmowę przyjmowania Prozacu mieszali ich z błotem .
Tymczasem jedynym, czego potrzebowali, był jod .


Pewna kobieta powiedziała mi, że była ubezwłasnowolniona przez 12 lat, szukała wszędzie pomocy i wykonała wszelkie znane medycynie testy krwi . Jedynym, którego nie zrobiono, dotyczył poziomu jodu we krwi . Wydała na badania fortunę i straciła 12 lat życia . Po trzech dniach przyjmowania raz dziennie trzech kropli płynu Lugola rozpuszczonych w szklance wody, zgłosiła się do mnie i oświadczyła, że jest „nową kobietą" . Ponieważ nie chciała być uzależniona od żadnego leku, próbowała kilka razy przestać przyjmować płyn Lugola, lecz skutek był taki,że ponownie wpadała w ciężką depresję . Kiedy ostatni raz rozmawiałyśmy, powiedziała mi, że już nigdy więcej tego nie zrobi .

Zauważyłam, że suplementacja jodem powoduje niemal natychmiastowe podniesienie na duchu lekko przygnębionych ludzi i czyni cuda, jeśli chodzi o łagodzenie rozdrażnienia, co może ułatwić utrzymanie związków.

Rozmawiałam nawet z ludźmi, którzy pozbyli się trwających wiele lat migren .

Płyn Lugola często pomaga w przypadkach długotrwałych problemów z zaparciami i w połączeniu z chlorkiem magnezu oczyszcza organizm z bromu, jak również innych trucizn .


Od czasu usunięcia jodu z naszego pożywienia liczba zachorowań na raka potroiła się, czego przerażającym przykładem jest rak piersi . Wielu lekarzy, których prace już zbadałam, jest przekonanych, że utrzymanie wysokiego poziomu jodu to zdecydowanie najlepszy sposób zapobiegania wszelkim kłopotom związanym z piersiami . Ponadto, jeśli problem już zaistniał i nawet jeśli jest zaawansowany, jod może go rozwiązać, w przeciwieństwie do innych interwencji medycznych, które tworzą zamęt i sprzyjają rozprzestrzenianiu się komórek rakowych.

Płyn Lugola może sprawić, że problemy menstruacyjne staną się jedynie złymi wspomnieniami . W rzeczywistości wszystkim „kobiecym" problemom, w tym strasznemu rakowi szyjki macicy, można zapobiec, a nawet wyleczyć je przy pomocy odpowiedniej ilości płynu Lugola .

Płyn Lugola sprawia, że ostra „mgła mózgu" (stan zmieszania i zmniejszenia poziomu jasności umysłu) ustępuje w ciągu kilku dni, przerażające niepokojące nieprawidłowe bicie serca stabilizuje się, problemy z tarczycą i nadnerczem ulegają poprawie, a niektóre ofiary choroby Addisona (niedoczynność kory nadnerczy) mogą nawet ograniczyć przyjmowanie hydrokortyzonu .

Niektórzy diabetycy są w stanie zmniejszyć lub nawet przestać przyjmować insulinę .


Zalecam jednak nie manipulować dawką insuliny bez porady kompetentnego lekarza .

Smarowanie płynem Lugola torbieli może spowodować ich kurczenie się, a miejsc ukąszeń owadów może zapobiec powikłaniom .

 Smarowanie nim starczych brodawek na skórze często sprawia, że znikają one po kilku dniach .
Kilku ekspertów od jodu donosi, że bliznowce powstają tylko u ludzi, u których poziom jodu w organizmie jest wyjątkowo niski .

 Aż trudno uwierzyć, że tak niezwykłą poprawę można osiągnąć z pomocą kilku kropli tego dawnego lekarstwa .


Kluczem jest myślenie o płynie Lugola nie jako o „środku zaradczym", ale jako o środku odżywczym, który ma kluczowe znaczenie dla wszystkich aspektów naszego zdrowia .

Okazuje się, że cały organizm, a nawet mózg, działa lepiej, kiedy jest karmiony jodem . Bez niego nie może rozwinąć swojego całego potencjału . Gdy ludzie nauczą się korzystać z płynu Lugola, Wielka Farma straci władzę, którą zawłaszczyła, kiedy przejęła nasze uczelnie medyczne, lekarzy i rządy. Nic dziwnego, że tak zawzięcie demonizują jod, chcąc zakazać go na zawsze . To panaceum ma potencjał wyrugowania jej z rynku .

Lekarze przez 150 lat stosowali płyn Lugola z wielkim powodzeniem bez szkody dla pacjentów . Jeśli są jeszcze w stanie wrócić do stosowania naturalnych środków, znowu staną się tymi, którymi powinni być: uprzejmymi mężczyznami i kobietami, którzy przychodzą do domu, zaglądają w oczy i przepisują wypoczynek oraz bezpieczne remedia .


Czy cała medycyna jest zła?


W swoim dotychczasowym życiu poznałam wielu wspaniałych lekarzy . Wszyscy oni mają jedną wspólną cechę - mają odwagę przeciwstawiania się systemowi i zdolność samodzielnego myślenia . Żaden z nich nigdy nie odmówił rozmowy ze mną lub wysłania mi opisu prac badawczych, kiedy prosiłem ich o pomoc . Mam wielki szacunek dla tych pionierów, z których wielu ryzykuje odebranie im prawa wykonywania zawodu . Stale wisi nad nimi groźba zamknięcia im ust, a nawet zniknięcia na zawsze . Niestety, jest już za późno na uprzejmych „lekarzy rodzinnych". W ostatnich dziesięcioleciach odeszli powoli i ostatecznie w zapomnienie . Medycyna jest uboższa o nich .

Na szczęście, jest jeszcze jedna grupa lekarzy, która znacznie się poprawiła-chirurdzy. Te niesamowite kobiety i mężczyźni są genialni w naprawie organizmów ofiar wypadków, przywracaniu wzroku niewidomym, dawaniu nadziei zdeformowanym ludziom z pomocą chirurgii plastycznej oraz łataniu ciał, które zostały naruszone tak poważnie, że nie da się ich naprawić przy pomocy jakiegokolwiek naturalnego środka. Zasługują na nasz szacunek, podobnie jak lekarze i pielęgniarki, którzy bezinteresownie znoszą niewygody i narażają się na niebezpieczeństwo, niosąc pomóc cierpiącym w odległych i niebezpiecznych zakątkach świata .
Z kolei Wielka Farma i Wielka Medycyna nie zasługują na nasz szacunek, ponieważ zwalczają wszystkie naturalne środki, w tym jod .

0 autorce : 

Elaine Hollingsworth jest dyrektorem Centrum Zdrowia Hipokratesa
na Złotym Wybrzeżu w stanie Queensland w Australii, gdzie naucza zagadnień związanych ze zdrowiem i prowadzi badania naturalnych sposobów ochrony zdrowia .
Od lat 1950 ., kiedy była gwiazdą Hollywood i telewizji jako Sara Shane, prowadzi krucjatę w zakresie ochrony zdrowia . Jest autorką wydanej w roku 2007 książki Take Control of Your Heolth and Escope the Sickness Industry (Weź zdrowie w swoje ręce i uwolnij się od przemysłu chorobowego) .

Więcej informacji o niej i jej działalności można znaleźć na jej stronie internetowej zamieszczonej pod adresem
http://www.doctorsaredangerous. com.
Poprzez tę stronę można zakupić  także jej książkę .


Przełożył Jerzy Forczykowski

Zalecane lektury:
• Dr E . Guy Abraham, http ://theiodineproject .webs .com.
• Dr David Brownstein, h ttp ://www .drbrownstein .com.
• Dr George Flechas, h ttp ://www .helpmythyroid .com.
• Dr James Howenstine, h ttp ://www.NewsWithViews .com.
• Dr Donald W. Miller jr, h ttp ://www .doctorsaredangerous .
com/articles/iodineforhealth .htm .
• Byron J . Richards, h ttp://www .wellnessresources.com.
• Dr Bruce West, h ttp ://www .healthalert.com.
Źródło: NEXSUS LIPIEC-SIERPIEŃ 2012

http://instytutarete.pl/poczytaj/cialo/na-zdrowie/uzdrawiajace-mineraly/661-jod-doskonale-panaceum.html