piątek, 7 września 2012

Krzem

Czarny krzemień

 

Ta pospolita skała osadowa ma niezwykłe właściwości lecznicze. Woda krzemowa uśmierza ból zębów i goi rany, dlatego warto stosować ją do płukania jamy ustnej przy paradontozie. Krzem poprawia przemianę materii, zmniejsza poziom cukru we krwi, pomaga w leczeniu anginy i innych chorób.
Niedobór krzemu w pożywieniu jest przyczyną wielu chorób. Arterioskleroza a w jej wyniku wylew i zawał , zapalenie okrężnicy, nieżyt żołądka, wrzody, polipy, endometrioza, klimakteryczne uderzenia gorąca, stwardnienia w gruczole piersiowym.
Krzem uczestniczy w metabolizmie wapnia, chloru, fluoru, sodu itp. Większość pierwiastków nie jest przyswajanych, jeżeli w organizmie brakuje krzemu co skutkuje wypadaniem włosów, chorobami stawów, gruźlicą, cukrzycą, kamieniami w wątrobie i nerkach.

Niedobór krzemu w organizmie może doprowadzić do szybkiego starzenia się, arteriosklerozy i chorób onkologicznych.
 

Najbardziej groźnymi pożeraczami krzemu w organizmie człowieka są robaki i grzyby.

Naturalnym źródłem krzemu są:

•    Kaolin- glinka kaolinowa
•    Skrzyp polny
•    Woda krzemowa
•    Produkty z pełnego ziarna
•    Nieczyszczone ze skórki warzywa i owoce
•    Sok z ogórka
•    Sok z zielonej papryki  



Woda krzemowa

Regularne używanie wody krzemowej pomaga utrzymać w organizmie prawidłową zawartość krzemu i w ten sposób polepsza stan zdrowia w przypadku chorób żołądka, naczyń krwionośnych, serca. Sprzyja również zachowaniu pięknego wyglądu skóry oraz zdrowia torebek stawów, ścięgien i innych elastycznych części ciała, w których znajduje się dużo krzemu. Krzem zapewnia elastyczność ścianek naczyń krwionośnych. Woda krzemowa wykazuje właściwości przeciw wirusowe i przeciw bakteryjne

Dawniej ludzie często wykładali krzemieniem dna studni, ponieważ znali jego właściwości oczyszczające, zdrowotne i poprawiające smak wody. 


Jak zrobić wodę krzemową:

•    Umyć krzemień, następnie zalać go wodą w proporcji 10g krzemienia na 1 litr wody. Nastawiać w szklanym naczyniu (najlepiej ciemnym, co zapobiega rozwojowi glonów) przez 4 doby i dłużej.

Pić po szklance wody krzemowej 3-4 razy dziennie przed posiłkami. Używać wierzchniej warstwy wody i nie pić osadu, który gromadzi się na dnie naczynia, ponieważ uwalniające się z krzemu związki mają zdolność tworzenia roztworu koloidalnego, który przyciąga i wiąże zanieczyszczenia, również te mikrobiologiczne. 
Dobrze jest używać wody krzemowej do przygotowywania zup, herbat, kawy itd.


Skrzyp polny

 

Przetwory z ziela skrzypu dzięki obecności flawonoidów zwiększają objętość wydalanego moczu i usuwają nadmiar moczanów, działają również łagodnie rozkurczowo na drogi żółciowe i moczowe, a także uszczelniają ściany naczyń krwionośnych. Przeciwdziałają obrzękom i poprawiają pracę serca. Ponadto działają odtruwająca i usprawniają czynność wątroby. Wyciągi ze skrzypu działają ściągająca i przeciwbakteryjnie. Podane zewnętrznie mają działanie ściągające i przeciwzapalne.

Zawarta w skrzypie, krzemionka rozpuszczalna w wodzie ma wpływ na różne procesy metaboliczne organizmu ludzkiego. Związki krzemu utrzymują prawidłową elastyczność i odporność naskórka, błon śluzowych, tkanki łącznej i kości, regulują przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, hamują odkładanie się w nich tłuszczów oraz wywierają korzystny wpływ na aktywność hormonalną ludzi starszych. Ważną rolę krzemionka odgrywa w procesach zwapniania i zabliźniania ognisk gruźliczych, zwłaszcza w płucach. Dlatego rośliny zawierające dużo krzemionki były dawniej powszechnie stosowane w leczeniu gruźlicy. Znajdująca się w odwarach rozpuszczalna w wodzie krzemionka wchłania się dobrze w przewodzie pokarmowym i wydala głównie z kałem. Część krzemionki przechodzi do moczu, gdzie pełni funkcję jednego z koloidów ochronnych, przeciwdziałających krystalizacji niektórych składników mineralnych w drogach moczowych. Skrzyp uzupełnia także niedobory innych pierwiastków, jak potas i magnez, oraz niektórych mikroelementów.
Ziele skrzypu zwiększa krzepliwość krwi i działa przeciwkrwotocznie. Pobudza także w nieznacznym stopniu wzrost liczby krwinek czerwonych oraz podnosi poziom hemoglobiny.
Utrzymuje elastyczność naskórka, zapobiega starzeniu się skóry oraz łamliwości paznokci i wypadaniu włosów, dlatego znajduje dość szerokie zastosowanie w kosmetyce.  W ciągle trwających badaniach nad aktywnością biologiczną skrzypu polnego wykazano, przeciwutleniające działanie różnych ekstraktów ze skrzypu, które ograniczały aktywność wolnych rodników . Zaobserwowano związany z działaniem przeciwutleniającym wpływ ochronny na wątrobę flawonoidowych składników skrzypu.

Zastosowanie

Odwary z ziela skrzypu stosuje się jako słaby środek moczopędny w mało nasilonych schorzeniach dróg moczowych oraz obniżonym przesączaniu w kłębkach nerkowych. Pomocniczo w obrzękach spowodowanych zatrzymaniem wody i elektrolitów w organizmie w wyniku schorzeń nerek lub serca. Ponadto w początkach kamicy moczowej, w gośćcu i skazie moczanowej, w niektórych chorobach skórnych wywołanych nagromadzeniem we krwi szkodliwych produktów przemiany materii, m.in. w łuszczycy.

Odwary ze skrzypu stosuje się też dla przyspieszenia gojenia i odnowy tkanki łącznej w niektórych zaburzeniach metabolicznych w okresie pooperacyjnym. Pomocniczo w większych uszkodzeniach skóry, np. po oparzeniach oraz w zwiększonej przepuszczalności i zmniejszonej elastyczności naczyń włosowatych, w miażdżycy, a także w leczeniu gruźlicy płuc.

Zalecane są również osobom starszym z niedoborem krzemu, utrudnioną resorpcją soli wapnia z pokarmów oraz zespołem złego wchłaniania wskutek zmian zanikowych w błonie śluzowej przewodu pokarmowego. 
Wskazane są dla kobiet ciężarnych i karmiących w celu podtrzymania niezbędnego poziomu krzemu w osoczu krwi.

Odwar ze skrzypu polnego: 

Ziele (2 łyżki) zalewamy wodą (2 szklankami), gotujemy 15 min. i przecedzamy, pijemy 2-3 razy dziennie.

Herbata stosowana przy reumatyzmie i artretyzmie

Składniki: 30 g liści brzozy, 20 g ziela skrzypu, 10 g ziela krwawnika, 10 g ziela złotej rózgi, 10 g ziela pokrzywy, 10 g owocu jałowca, 10 g wyżliny ciernistej
Sposób wykonania: 2- 3 łyżki ziół zalać i 1 l wrzącej wody, przykryć i macerować przez noc. Rano zagrzać, pić na ciepło.

Zastosowanie w kosmetyce

•    Odwar ze skrzypu używa się do pielęgnacji włosów przetłuszczających się, ze skłonnością do łupieżu i wypadających.
•    Skrzyp wchodzi w skład płukanek do włosów jasnych i ciemnych; usztywnia włosy i nadaje im połysk
•    Ma działanie ujędrniające i wygładzające skórę; zaleca się go szczególnie do cery zmęczonej i dojrzałej
•    Wchodzi w skład szamponów do włosów, odżywek, środków kosmetycznych, przeznaczonych do cery przetłuszczającej się, toników i lotionów do oczyszczania skóry tłustej
•    Picie odwaru i soku ze skrzypu działa wzmacniająco na paznokcie i włosy (zapobiega też ich wypadaniu), wygładza i uelastycznia skórę
•    Stosuje się parówki oraz kąpiele z dodatkiem ziela, które zamykają pory i ujędrniają zwiotczałą, starzejącą się skórę. Nadaje się również do kąpieli stóp przy zbytnim poceniu się. Kąpiel w tym celu najlepiej brać wieczorem przed snem.


W przypadku długotrwałego podawania wyciągów ze skrzypu należy 1-2 razy dziennie przyjmować po 1 tabletce witaminy B1 — 0,003 g


Źródło: Wojciech Cisowski-Skrzyp polny- roślina lecznicza. Panacea Nr 4(33), październik- grudzień 2010 strony 5-7; Praca zbiorowa-Fitoterapia i leki roślinne. PZWL. Warszawa; Danuta Tyszyńska- Kownacka i in. Zioła w polskim domu. Wydawnictwo Watra. Warszawa; Nadieżda Siemionowi- Szkoła zdrowia Uwolnij się od pasożytów i żyj bez nich. Wydawnictwo Hartigrama


c.d.n.