Czarny krzemień
Ta pospolita skała osadowa ma niezwykłe właściwości lecznicze. Woda krzemowa uśmierza ból zębów i goi rany, dlatego warto stosować ją do płukania jamy ustnej przy paradontozie. Krzem poprawia przemianę materii, zmniejsza poziom cukru we krwi, pomaga w leczeniu anginy i innych chorób.
Niedobór krzemu w pożywieniu jest przyczyną wielu chorób. Arterioskleroza a w jej wyniku wylew i zawał , zapalenie okrężnicy, nieżyt żołądka, wrzody, polipy, endometrioza, klimakteryczne uderzenia gorąca, stwardnienia w gruczole piersiowym.
Krzem uczestniczy w metabolizmie wapnia, chloru, fluoru, sodu itp. Większość pierwiastków nie jest przyswajanych, jeżeli w organizmie brakuje krzemu co skutkuje wypadaniem włosów, chorobami stawów, gruźlicą, cukrzycą, kamieniami w wątrobie i nerkach.
Niedobór krzemu w organizmie może doprowadzić do szybkiego starzenia się, arteriosklerozy i chorób onkologicznych.
Najbardziej groźnymi pożeraczami krzemu w organizmie człowieka są robaki i grzyby.
Niedobór krzemu w pożywieniu jest przyczyną wielu chorób. Arterioskleroza a w jej wyniku wylew i zawał , zapalenie okrężnicy, nieżyt żołądka, wrzody, polipy, endometrioza, klimakteryczne uderzenia gorąca, stwardnienia w gruczole piersiowym.
Krzem uczestniczy w metabolizmie wapnia, chloru, fluoru, sodu itp. Większość pierwiastków nie jest przyswajanych, jeżeli w organizmie brakuje krzemu co skutkuje wypadaniem włosów, chorobami stawów, gruźlicą, cukrzycą, kamieniami w wątrobie i nerkach.
Niedobór krzemu w organizmie może doprowadzić do szybkiego starzenia się, arteriosklerozy i chorób onkologicznych.
Najbardziej groźnymi pożeraczami krzemu w organizmie człowieka są robaki i grzyby.
Naturalnym źródłem krzemu są:
• Kaolin- glinka kaolinowa
• Skrzyp polny
• Woda krzemowa
• Produkty z pełnego ziarna
• Nieczyszczone ze skórki warzywa i owoce
• Sok z ogórka
• Sok z zielonej papryki
Woda krzemowa
Dawniej ludzie często wykładali krzemieniem dna studni, ponieważ znali jego właściwości oczyszczające, zdrowotne i poprawiające smak wody.
Jak zrobić wodę krzemową:
• Umyć krzemień, następnie zalać go wodą w proporcji 10g krzemienia na 1 litr wody. Nastawiać w szklanym naczyniu (najlepiej ciemnym, co zapobiega rozwojowi glonów) przez 4 doby i dłużej.
Pić po szklance wody krzemowej 3-4 razy dziennie przed posiłkami. Używać wierzchniej warstwy wody i nie pić osadu, który gromadzi się na dnie naczynia, ponieważ uwalniające się z krzemu związki mają zdolność tworzenia roztworu koloidalnego, który przyciąga i wiąże zanieczyszczenia, również te mikrobiologiczne.
Dobrze jest używać wody krzemowej do przygotowywania zup, herbat, kawy itd.
Skrzyp polny
Przetwory z ziela skrzypu dzięki obecności flawonoidów zwiększają objętość wydalanego moczu i usuwają nadmiar moczanów, działają również łagodnie rozkurczowo na drogi żółciowe i moczowe, a także uszczelniają ściany naczyń krwionośnych. Przeciwdziałają obrzękom i poprawiają pracę serca. Ponadto działają odtruwająca i usprawniają czynność wątroby. Wyciągi ze skrzypu działają ściągająca i przeciwbakteryjnie. Podane zewnętrznie mają działanie ściągające i przeciwzapalne.
Zawarta w skrzypie, krzemionka rozpuszczalna w wodzie ma wpływ na różne procesy metaboliczne organizmu ludzkiego. Związki krzemu utrzymują prawidłową elastyczność i odporność naskórka, błon śluzowych, tkanki łącznej i kości, regulują przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, hamują odkładanie się w nich tłuszczów oraz wywierają korzystny wpływ na aktywność hormonalną ludzi starszych. Ważną rolę krzemionka odgrywa w procesach zwapniania i zabliźniania ognisk gruźliczych, zwłaszcza w płucach. Dlatego rośliny zawierające dużo krzemionki były dawniej powszechnie stosowane w leczeniu gruźlicy. Znajdująca się w odwarach rozpuszczalna w wodzie krzemionka wchłania się dobrze w przewodzie pokarmowym i wydala głównie z kałem. Część krzemionki przechodzi do moczu, gdzie pełni funkcję jednego z koloidów ochronnych, przeciwdziałających krystalizacji niektórych składników mineralnych w drogach moczowych. Skrzyp uzupełnia także niedobory innych pierwiastków, jak potas i magnez, oraz niektórych mikroelementów.
Ziele skrzypu zwiększa krzepliwość krwi i działa przeciwkrwotocznie. Pobudza także w nieznacznym stopniu wzrost liczby krwinek czerwonych oraz podnosi poziom hemoglobiny.
Utrzymuje elastyczność naskórka, zapobiega starzeniu się skóry oraz łamliwości paznokci i wypadaniu włosów, dlatego znajduje dość szerokie zastosowanie w kosmetyce. W ciągle trwających badaniach nad aktywnością biologiczną skrzypu polnego wykazano, przeciwutleniające działanie różnych ekstraktów ze skrzypu, które ograniczały aktywność wolnych rodników . Zaobserwowano związany z działaniem przeciwutleniającym wpływ ochronny na wątrobę flawonoidowych składników skrzypu.
Zastosowanie
Odwary z ziela skrzypu stosuje się jako słaby środek moczopędny w mało nasilonych schorzeniach dróg moczowych oraz obniżonym przesączaniu w kłębkach nerkowych. Pomocniczo w obrzękach spowodowanych zatrzymaniem wody i elektrolitów w organizmie w wyniku schorzeń nerek lub serca. Ponadto w początkach kamicy moczowej, w gośćcu i skazie moczanowej, w niektórych chorobach skórnych wywołanych nagromadzeniem we krwi szkodliwych produktów przemiany materii, m.in. w łuszczycy.
Odwary ze skrzypu stosuje się też dla przyspieszenia gojenia i odnowy tkanki łącznej w niektórych zaburzeniach metabolicznych w okresie pooperacyjnym. Pomocniczo w większych uszkodzeniach skóry, np. po oparzeniach oraz w zwiększonej przepuszczalności i zmniejszonej elastyczności naczyń włosowatych, w miażdżycy, a także w leczeniu gruźlicy płuc.
Zalecane są również osobom starszym z niedoborem krzemu, utrudnioną resorpcją soli wapnia z pokarmów oraz zespołem złego wchłaniania wskutek zmian zanikowych w błonie śluzowej przewodu pokarmowego.
Wskazane są dla kobiet ciężarnych i karmiących w celu podtrzymania niezbędnego poziomu krzemu w osoczu krwi.
Odwar ze skrzypu polnego:
Ziele (2 łyżki) zalewamy wodą (2 szklankami), gotujemy 15 min. i przecedzamy, pijemy 2-3 razy dziennie.
Herbata stosowana przy reumatyzmie i artretyzmie
Składniki: 30 g liści brzozy, 20 g ziela skrzypu, 10 g ziela krwawnika, 10 g ziela złotej rózgi, 10 g ziela pokrzywy, 10 g owocu jałowca, 10 g wyżliny ciernistej
Sposób wykonania: 2- 3 łyżki ziół zalać i 1 l wrzącej wody, przykryć i macerować przez noc. Rano zagrzać, pić na ciepło.
Sposób wykonania: 2- 3 łyżki ziół zalać i 1 l wrzącej wody, przykryć i macerować przez noc. Rano zagrzać, pić na ciepło.
Zastosowanie w kosmetyce
• Odwar ze skrzypu używa się do pielęgnacji włosów przetłuszczających się, ze skłonnością do łupieżu i wypadających.
• Skrzyp wchodzi w skład płukanek do włosów jasnych i ciemnych; usztywnia włosy i nadaje im połysk
• Ma działanie ujędrniające i wygładzające skórę; zaleca się go szczególnie do cery zmęczonej i dojrzałej
• Wchodzi w skład szamponów do włosów, odżywek, środków kosmetycznych, przeznaczonych do cery przetłuszczającej się, toników i lotionów do oczyszczania skóry tłustej
• Picie odwaru i soku ze skrzypu działa wzmacniająco na paznokcie i włosy (zapobiega też ich wypadaniu), wygładza i uelastycznia skórę
• Stosuje się parówki oraz kąpiele z dodatkiem ziela, które zamykają pory i ujędrniają zwiotczałą, starzejącą się skórę. Nadaje się również do kąpieli stóp przy zbytnim poceniu się. Kąpiel w tym celu najlepiej brać wieczorem przed snem.
W przypadku długotrwałego podawania wyciągów ze skrzypu należy 1-2 razy dziennie przyjmować po 1 tabletce witaminy B1 — 0,003 g
Źródło: Wojciech Cisowski-Skrzyp polny- roślina lecznicza. Panacea Nr 4(33), październik- grudzień 2010 strony 5-7; Praca zbiorowa-Fitoterapia i leki roślinne. PZWL. Warszawa; Danuta Tyszyńska- Kownacka i in. Zioła w polskim domu. Wydawnictwo Watra. Warszawa; Nadieżda Siemionowi- Szkoła zdrowia Uwolnij się od pasożytów i żyj bez nich. Wydawnictwo Hartigrama
c.d.n.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.