Dr Jan Kwaśniewski pisze:
Rozwój miażdżycy, otyłości, cukrzycy,
nadciśnienia u człowieka na diecie bogatotłuszczowej jest technicznie
niemożliwy. Bez cukru w diecie nie może być ani cukrzycy, ani otyłości, czy
miażdżycy.
Bez przemiany glukozy w cyklu pentozowym nie może powstać cholesterol, nie może rozwijać się miażdżyca. Powyższe twierdzenia potwierdzają liczne dane z piśmiennictwa. Stwierdzono, że:
Bez przemiany glukozy w cyklu pentozowym nie może powstać cholesterol, nie może rozwijać się miażdżyca. Powyższe twierdzenia potwierdzają liczne dane z piśmiennictwa. Stwierdzono, że:
§
Dieta bogatotłuszczowa –
§
Dieta Sippy’ego, bogatotłuszczowa,
stosowana przez wiele lat u chorych na chorobę wrzodową (tj. 05 l śmietany 30%
dziennie), powoduje rzadsze występowanie miażdżycy i choroby wieńcowej, niski
poziom cholesterolu, a nawet cofanie się zmian miażdżycowych. v
§
Powoduje niski poziom cholesterolu
(średnio 120 mg%), niskie ciśnienie tętnicze krwi, niewystępowanie miażdżycy,
bardzo wysoką sprawność fizyczną, tylko nieznacznie zmniejszającą się z
wiekiem. vi
§
Większość chorych z hiperlipemią i
hiperglicerydemią, czyli za dużo tłuszczu we krwi i za dużo trójglicerydów,
dobrze znosi dietę
§
U chorych z hiperlipidemią po węglowodanową
znaczne ograniczenie węglowodanów i zastąpienie ich przez tłuszcze, powoduje
złagodzenie lipemii i normalizację profilu lipidowego. xi
§
Poziom tłuszczów w surowicy obniża dieta
bogatotłuszczowa przy ograniczeniu węglowodanów do 125-150 g podawanych w
postaci skrobi. xii
Czyli jeśli zjadamy poniżej 150 g węglowodanów –
miażdżyca rozwijać się nie może, a musi się cofać.
Najwięcej ludzi ponad 100-letnich
spotyka się w górskich rejonach Gruzji i Azerbejdżanu, a także w Jakucji – w
1975 r. ludzi ponad 100-letnich było w Jakucji było 140 razy więcej na 1 milion
ludności, niż w Polsce, właśnie dzięki temu, że w Jakucji jest dieta bogato-tłuszczowa,
rozwinięta hodowla – masło, ser, śmietana. I co ciekawe, stwierdzono, że dieta
bogato-tłuszczowa, wprowadzona nawet u ludzi dorosłych, znacznie przedłuża
życie człowieka. Stwierdzono, że wśród przesiedlonych do Jakucji po rewolucji
Ukraińców i Rosjan, liczba osób ponad 100-letnich była taka sama, jak wśród
ludności miejscowej.
Jan Kwaśniewski
i Cayer
D. i Ruffin J. M.: Experiences with polyunsaturated fat nutritional preparation
in the dietary management of patients with paptic ulcer. Am. J. Clin. Natur.
1964, 17, 279
ii Mann G.
V. i wsp.: Physical fitness and immunity to heart-disease in Masai. Lancet
1965, 7426, 1308
iii Mouratoff G. J. i wsp.:
Cukrzyca u Eskimosów. Pol. Tyg. Lek. 1968, 4, 153, (Str. JAMA 1967, 199, 13,
961
vi Mann G.
V. i wsp.: Physical fitness and immunity to heart-disease in Masai. Lancet
1965, 7426, 1308
vii Boroń P. i Kucharski C.:
Zagadnienie zawartości tłuszczów w dietetycznym leczeniu wirusowego zapalenia
wątroby. Pol. Tyg. Lek. 1974, 32, 1385
viii Manicki J. i wsp.: Wpływ
diety obfitującej w tłuszcze na przyswajanie białka u chorych ze zwężeniem
przełyku. Pol. Tyg. Lek. 1956, 2, 49
ix Kuo P. T.: Podwyższenie
poziomu glicerydów w surowicy w chorobie wieńcowej i jego leczenie. Pol. Tyg.
Lek. 1968, 26, 1004 (Str. JAMA 1967, 201, 2, 87)
x Gennes T. L. i wsp.:
Tolerancja na dietę bogatotłuszczową w przypadku hiperlipemii lub
hiperglicerydemii. Pol. Tyg. Lek. 1970, 24, 901 (Str. Ann. Med., Paris 1969,
120, 12, 784)
xi Laudad Ph. I wsp.:
Wykazanie różnorodności „hiperlipemii” przez oznaczanie specyficznych cząstek
lipidowych. Pol. Tyg. Lek. 1967, 9, 376 (Str. La Presse Med. 1966, 74, 26,
1355)
xii Kuo P. T.: Podwyższenie
poziomu glicerydów w surowicy w chorobie wieńcowej i jego leczenie. Pol. Tyg.
Lek. 1968, 26, 1004 (Str. JAMA 1967, 201, 2, 87)”
Źródło – http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=468 .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.