Sz
|
tuczne barwniki, aromaty i
rozpuszczalniki na dobre zadomowiły się w przemyśle lodziarskim.
To
szokujące – bo wraz z lodem, można zjeść nawet środek przeciw wszom!
Zamawiając loda bananowego, wierzysz, że będą w nim
kawałeczki tych owoców. A w waniliowym pokruszona laska wanilii. W orzechowym
cząsteczki orzechów włoskich... Nic bardziej mylnego!
Może w cukierniach, gdzie
bardzo drogie lody robi się ręcznie, coś takiego się zdarza.
Stare przepisy mówią, że naturalny lód
powinien składać się z niekonserwowanego mleka i śmietany, cukru i naturalnych składników
nadających mu smak, zapach i kolor. Ale niektórzy producenci od tej receptury
uciekają niczym diabeł przed święconą wodą.
Powód: takie lody nie nadają się do
długiego przechowywania, a i cena ich wytworzenia jest zbyt wysoka.
To dlatego lody faszeruje się
chemią. Dlatego lody waniliowe robi się nie z
wanilii, tylko piperonalu – środka, którego używa się także do tępienia wszy.
Lista chemikaliów używanych do produkcji współczesnych lodów jest bardzo długa.
A i tak, nieuczciwi producenci wciąż omijają przepisy i stosują niedozwoloną
chemię jak np. E-127, czyli czerwony barwnik, który może skutkować nowotworem tarczycy.
– Zgodnie z polskimi
przepisami, producent lodów nie ma obowiązku zamieszczania na opakowaniu nazw
wszystkich dodatków użytych do produkcji lodów. Na
opakowaniu nie przeczytamy więc m.in. o zastosowaniu propanu, butanu, octanu
etylu, etanolu, dwutlenku węgla, acetonu, podtlenku azotu i wielu innych
– mówi Ewelina Suska z poznańskiego Sanepidu.
Jak więc kupić dobrego loda? Warto
wybierać małe lodziarnie, a nie tylko kierować się niską ceną. Te, które znamy
od dziecka, gdzie jedli nasi rodzice. W Polsce wciąż działają małe zakłady,
które produkcję opierają o dawne, sprawdzone receptury.
Zobacz, jakie substancje udają lodowe smaki:
1. Aldehyd C-17 – W przemyśle stosowany
jest do produkcji gumy i barwników. Nadaje smak wiśniowy
2. Piperonal – Stosowany w przemyśle
perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy. Nadaje smak waniliowy
3. Octan etylu – Jest używany do
czyszczenia skór, lodom nadaje smak ananasowy
4. Aldehyd masłowy – Używany jest do
produkcji klejów kauczukowych, lodom nadaje smak orzechowy
5. Octan anylu – Lodom nadaje smak
bananowy, używany jest jako rozpuszczalnik farb olejnych
6. Octan benzylu – Używany jest
jako rozpuszczalnik azotanów, lodom nadaje smak truskawkowy
7. Aldehyd C-18 – Używany jest do
produkcji detergentów, lodom nadaje smak czekoladowy
http://www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/producenci-lodow-stosuja-srodek-na-wszy-w-lodach-sa-chemiczne-dodatki/sevz6h7
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.