czwartek, 28 lipca 2016

Jak domowymi sposobami pozbyć się zaparć!!






Zaparcia to dość wstydliwa, i bardzo nieprzyjemna  dolegliwość dotykająca współczesnych ludzi.

Polega ona na tym, ż kał jest twardy i oddawany jest z dużym wysiłkiem.
Często występuje z zaburzeniami  czynnościowymi jelita grubego.

Zazwyczaj sami dopracowujemy się problemów z oddawaniem kału.

Zaparciom  sprzyja spożywanie pokarmów z małą zawartością błonnika, dieta obfita w duże ilości pokarmów ciężkostrawnych, jedzenie w pośpiechu, brak ruchu czy też zbyt mała ilość przyjmowanych płynów oraz stres.

Leczenie będzie wymagało – oprócz stosowania rozwiązań doraźnych – wdrożenia długotrwałych zmian w codziennym życiu.
Lepiej zadbajmy o swoje ciało zanim stanie się to naprawdę konieczne: zatrzymanie stolca przez dłuższy czas niestety zatruwa nasz organizm.

Poniżej  przedstawiam domowe sposoby na pozbycie się tej męczącej dolegliwości. Sposoby te są całkowicie naturalne, w większości przypadków nie będziemy musieli w ogóle ruszać się z domu.

1.   Suszone owoce  Jednym z najbardziej znanych i najczęściej polecanych domowych sposobów na zaparcia jest spożywanie suszonych śliwek , moreli i fig. Zaleca się przed snem zjeść  kilka owoców. Można je wcześniej wymoczyć w wodzie ( niektórzy polecają picie tej właśnie wody, pozostałej po wymoczeniu owoców).

2.   Miód i woda -  Miód, który ma szerokie zastosowanie przy różnych  dolegliwościach, sprawdza się również przy zaparciach. Łyżkę miodu rozpuszczamy wieczorem w ciepłej, przegotowanej wodzie ( nie wrzącej!)  i zostawiamy na noc . Rano  wypijamy.


3.   Burak i kminek – Buraka trzemy na drobnej  tarce i dodajemy do niego łyżeczkę mielonego kminku, łyżeczkę oleju oraz szczyptę soli. Całość mieszamy ze sobą i jemy na czczo 10 łyżek. Zaparcia powinny ustąpić po 3 dniach.

4.   Napar ze śliwek -  Śliwki prócz słodkiego smaku, mają właściwości odżywcze i lecznicze. Bogate są w  kwasy organiczne, witaminy C, E, PP a także w beta karoten oraz magnez , wapń, żelazo, potas i błonnik, który poprawia pracę jelit. Aby przygotować napar na zaparcia, 5 suszonych śliwek zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na noc. Rano wypijamy napar i zjadamy śliwki.


5.   Rady dla cierpiących na zaparcia:

·        W grafik naszego dnia należy wprowadzić spacer, jazdę na rowerze lub inną aktywność fizyczną

·        Kilka łyżeczek  soku z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych może pomóc

·        Kefiry  i jogurty zawierają żywe kultury bakterii, które usprawniają pracę jelit

·        Sok gruszkowy i gruszki ( uwaga węglowodany!) zawierają dużo błonnika i pobudzają trawienie

·        Czekolada sprzyja zaparciom

·         Należy pić przegotowaną wodę, ze szczyptą soli kłodawskiej  czy  himalajskiej,  na pół godziny przed posiłkiem

·        Należy jeść posiłki o stałych porach, bez pośpiechu i starannie przeżuwać jedzenie 

·        Codziennie rano należy spróbować się wypróżnić, przyzwyczajając tym  samym organizm do regularnej i stałej pory opróżniania się. Poranna pora jest najlepszym momentem do tej czynności.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.