Zaparcia to dość wstydliwa, i bardzo
nieprzyjemna dolegliwość dotykająca
współczesnych ludzi.
Polega ona
na tym, ż kał jest twardy i oddawany jest z dużym wysiłkiem.
Często
występuje z zaburzeniami czynnościowymi
jelita grubego.
Zazwyczaj
sami dopracowujemy się problemów z oddawaniem kału.
Zaparciom sprzyja spożywanie pokarmów z małą
zawartością błonnika, dieta obfita w duże ilości pokarmów ciężkostrawnych,
jedzenie w pośpiechu, brak ruchu czy też zbyt mała ilość przyjmowanych płynów
oraz stres.
Leczenie
będzie wymagało – oprócz stosowania rozwiązań doraźnych – wdrożenia
długotrwałych zmian w codziennym życiu.
Lepiej
zadbajmy o swoje ciało zanim stanie się to naprawdę konieczne: zatrzymanie
stolca przez dłuższy czas niestety zatruwa nasz organizm.
Poniżej przedstawiam domowe sposoby na pozbycie
się tej męczącej dolegliwości. Sposoby te są całkowicie naturalne, w większości
przypadków nie będziemy musieli w ogóle ruszać się z domu.
1. Suszone owoce – Jednym z
najbardziej znanych i najczęściej polecanych domowych sposobów na zaparcia jest
spożywanie suszonych śliwek , moreli i fig. Zaleca się przed snem zjeść kilka owoców. Można je wcześniej wymoczyć w
wodzie ( niektórzy polecają picie tej właśnie wody, pozostałej po wymoczeniu
owoców).
2. Miód i woda - Miód, który
ma szerokie zastosowanie przy różnych
dolegliwościach, sprawdza się również przy zaparciach. Łyżkę miodu
rozpuszczamy wieczorem w ciepłej, przegotowanej wodzie ( nie wrzącej!) i zostawiamy na noc . Rano wypijamy.
3. Burak i kminek – Buraka trzemy na drobnej tarce i dodajemy do niego łyżeczkę mielonego
kminku, łyżeczkę oleju oraz szczyptę soli. Całość mieszamy ze sobą i jemy na
czczo 10 łyżek. Zaparcia powinny ustąpić po 3 dniach.
4. Napar ze śliwek - Śliwki
prócz słodkiego smaku, mają właściwości odżywcze i lecznicze. Bogate są w kwasy organiczne, witaminy C, E, PP a także w
beta karoten oraz magnez , wapń, żelazo, potas i błonnik, który poprawia pracę
jelit. Aby przygotować napar na zaparcia, 5 suszonych śliwek zalewamy szklanką
wrzątku i odstawiamy na noc. Rano wypijamy napar i zjadamy śliwki.
5. Rady dla cierpiących na zaparcia:
·
W
grafik naszego dnia należy wprowadzić spacer, jazdę na rowerze lub inną
aktywność fizyczną
·
Kilka
łyżeczek soku z kapusty kiszonej lub
ogórków kiszonych może pomóc
·
Kefiry i jogurty zawierają żywe kultury bakterii,
które usprawniają pracę jelit
·
Sok
gruszkowy i gruszki ( uwaga węglowodany!) zawierają dużo błonnika i pobudzają
trawienie
·
Czekolada
sprzyja zaparciom
·
Należy pić przegotowaną wodę, ze szczyptą soli
kłodawskiej czy himalajskiej,
na pół godziny przed posiłkiem
·
Należy
jeść posiłki o stałych porach, bez pośpiechu i starannie przeżuwać jedzenie
·
Codziennie
rano należy spróbować się wypróżnić, przyzwyczajając tym samym organizm do regularnej i stałej pory
opróżniania się. Poranna pora jest najlepszym momentem do tej czynności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.