Jeremy Laurance The Independent
Nawet Willy Wonka, ekscentryczny właściciel
fabryki czekolady z powieści Roalda Dahla, nie mógł marzyć, że jego produkty
staną się kiedyś panaceum.
Ale naukowcy są bliscy takiego twierdzenia.
Norman Hollenberg, profesor medycyny z Harvard
Medical School przez lata prowadził
badania wśród Indian Kuna z Panamy.
Stwierdził on, że cztery najczęstsze powody
śmiertelnośći: wylew, choroby serca, rak
i cukrzyca, występowały u przedstawicieli tego ludu rzadziej niż raz na 10 osób.
Naturalne kakao zawiera wysoki poziom epikatechiny,
która zdaniem profesora jest tak ważna, że należy ją uważać za coś w rodzaju
witaminy.
„ Jeśli te obserwacje są trafne, możemy powiedzieć
bez wahania, że należą one do najdonioślejszych w dziejach medycyny.
Wszyscy jesteśmy zgodni, że penicylina i
środki znieczulające są bardzo ważne. Ale epikatechina może pomóc w
wyeliminowaniu czterech najczęstszych chorób występujących w świecie Zachodu.
Dlatego ma ona tak wielkie znaczenie” – mówi Hollenberg w wywiadzie dla
czasopisma „ Chemist and Industry”.
Daniel Fabricant, wiceprezes Natural Products
Association sądzi, że te spostrzeżenia mogą oznaczać konieczność ponownego
sformułowania definicji witamin.
Uważa się, że 13 istniejących witamin ma
fundamentalne znaczenie dla normalnego funkcjonowania, metabolizmu i regulacji
rozwoju komórki, a ich niedobory wiąże się zwykle z chorobą. – Związek między
wysokim spożyciem epikatechiny a zmniejszonym ryzykiem śmiertelnych schorzeń
jest tak uderzający, że należy go zbadać jeszcze dokładniej. Być może choroby
te są skutkiem jej niedoboru – zastanawia się Fabricant.
Epikatechina to flawonoidy występujący w herbacie,
winie, czekoladzie, niektórych owocach i warzywach. Flawonoidy są usuwane z
produktów spożywczych zawierających kakao , ponieważ mają gorzki smak.
Mleko i cukier, z którymi w krajach rozwiniętych na
ogół pije się kakao, także obniża jego zdrowotne właściwości.
Kakao o zachowanych flawonoidach, używane do
produkcji gorzkiej czekolady, polepsza ukrwienie mózgu i może poprawić pamięć
krótkoterminową.
Naukowcy z Nottingham wykazali, że wypicie kakao bogatego w flawonoidy
poprawia krążenie na dwie do trzech godzin.
Ian Macdonald, który prowadził badania przedstawione
w lutym Amerykańskiemu Stowarzyszeniu Rozwoju Nauki, podkreśla: - Kakao może
poprawić funkcjonowanie mózgu u osób starszych bądź w przypadkach zaburzeń
poznawczych wywołanych zmęczeniem lub brakiem snu.
Historia
kakao
- · Pierwszymi, którzy je uprawiali, byli Olmekowie około 1500 r. p.n.e.
- · Ziaren kakaowca używano w cywilizacji azteckiej do produkcji gorzkiego, gorącego napoju, który nie przypominał w smaku dzisiejszej słodkiej czekolady.
- · Ziarna kakaowca zawierają kilkaset składników smakowych.
- · Brytyjczycy spożywają przeciętnie 10 kilogramów czekolady na głowę, więcej niż jakikolwiek inny naród europejski.
- · Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukował w 1847 roku Anglik Joseph Fry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.