niedziela, 17 lipca 2016

Kakao czyni cuda.






Jeremy Laurance The Independent



Nawet Willy Wonka, ekscentryczny właściciel fabryki  czekolady z powieści Roalda  Dahla, nie mógł marzyć, że jego produkty staną się kiedyś panaceum. 

Ale naukowcy są bliscy takiego twierdzenia.

Norman Hollenberg, profesor medycyny z Harvard Medical School przez lata prowadził  badania wśród Indian Kuna z Panamy. 

Stwierdził on, że cztery najczęstsze powody śmiertelnośći:  wylew, choroby serca, rak i cukrzyca, występowały u przedstawicieli tego ludu rzadziej  niż raz na 10 osób.

Naturalne kakao zawiera wysoki poziom epikatechiny, która zdaniem profesora jest  tak  ważna, że należy ją uważać za coś w rodzaju witaminy.

„ Jeśli te obserwacje są trafne, możemy powiedzieć bez wahania, że należą one do najdonioślejszych w dziejach medycyny. Wszyscy  jesteśmy zgodni, że penicylina i środki znieczulające są bardzo ważne. Ale epikatechina może pomóc w wyeliminowaniu czterech najczęstszych chorób występujących w świecie Zachodu. Dlatego ma ona tak wielkie znaczenie” – mówi Hollenberg w wywiadzie dla czasopisma „ Chemist and Industry”.


Daniel Fabricant, wiceprezes Natural Products Association sądzi, że te spostrzeżenia mogą oznaczać konieczność ponownego sformułowania definicji witamin. 

Uważa się, że 13 istniejących witamin ma fundamentalne znaczenie dla normalnego funkcjonowania, metabolizmu i regulacji rozwoju komórki, a ich niedobory wiąże się zwykle z chorobą. – Związek między wysokim spożyciem epikatechiny a zmniejszonym ryzykiem śmiertelnych schorzeń jest tak uderzający, że należy go zbadać jeszcze dokładniej. Być może choroby te są skutkiem jej niedoboru – zastanawia się Fabricant.


Epikatechina to flawonoidy występujący w herbacie, winie, czekoladzie, niektórych owocach i warzywach. Flawonoidy są usuwane z produktów spożywczych zawierających kakao , ponieważ mają  gorzki smak. 


Mleko i cukier, z którymi w krajach rozwiniętych na ogół pije się kakao, także obniża jego zdrowotne właściwości. 


Kakao o zachowanych flawonoidach, używane do produkcji gorzkiej czekolady, polepsza ukrwienie mózgu i może poprawić pamięć krótkoterminową.

 
Naukowcy z Nottingham wykazali,  że wypicie kakao bogatego w flawonoidy poprawia krążenie na dwie do trzech godzin.

Ian Macdonald, który prowadził badania przedstawione w lutym Amerykańskiemu Stowarzyszeniu Rozwoju Nauki, podkreśla: - Kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu u osób starszych bądź w przypadkach zaburzeń poznawczych wywołanych zmęczeniem lub brakiem snu.



Historia kakao




  • ·        Pierwszymi, którzy je uprawiali, byli Olmekowie około 1500 r. p.n.e.

  • ·        Ziaren kakaowca  używano w cywilizacji azteckiej do produkcji    gorzkiego, gorącego napoju, który nie przypominał w smaku dzisiejszej słodkiej czekolady.

  • ·        Ziarna kakaowca zawierają kilkaset składników smakowych.

  • ·        Brytyjczycy spożywają przeciętnie 10 kilogramów czekolady na głowę, więcej niż jakikolwiek inny naród europejski.

  • ·        Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukował w 1847 roku Anglik Joseph Fry.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.