piątek, 13 stycznia 2017

O chlebie !!!


„Ciechocinek 4.10.2005 r.
Chciałem Państwu co nieco opowiedzieć o ?chlebie naszym powszednim? (może nie wszyscy chleb jedzą, ale tak się to najczęściej nazywa i większość ludzi zjada chleb). Według mnie i rzeczywistości najbardziej diabelskim wynalazkiem w dziejach ludzkości był chleb.
To on jest przyczyną wyższą głębokiej degeneracji rodzaju ludzkiego i powszechnie patologicznej czynności umysłów ludzkich, jest przyczyną wszystkich religii, czy zbrodniczych ideologii, wszystkich wojen, wszystkich przestępstw. Jak udowodnił pięknie Fryderyk Engels: chleb w dziejach ludzkości jest wynalazkiem stosunkowo niedawnym.
Chleb jest przyczyną niewolnictwa ? słusznie twierdził Stanisław Staszic. Elity w starożytnym Egipcie chleba nie używały, był dla nich obrzydliwością ? o czym wspomina Biblia. A spożywanie chleba uchodziło w Egipcie za hańbę ? o czym napisał Herodot.
Każdy człowiek, który zjada chleb, czy inne produkty o zbliżonym składzie chemicznym, zdrowym być nie może, a jego umysł musi być niewolniczy i jest niewolniczy, niezależnie od wykształcenia, stanowiska, pozycji w nauce, czy polityce. Wielu ludzi rozpoczynających Żywienie Optymalne (?) skarży się, że najtrudniej obejść im się bez chleba. Tak jest tylko na początku, po kilku tygodniach lub miesiącach, prawie wszyscy twierdzą, że chleb jest dla nich niepotrzebny i że jest gorzki w smaku, że brakuje im śliny, aby kęs chleba w ustach zwilżyć, i że tego świństwa jeść się nie da.
Aby ludziom ułatwić proces przechodzenia na optymalny model żywienia oraz urozmaicić dietę tych, którzy dietę tych, którzy już ją stosują, opracowano kilka rodzajów chlebów, które zawierają 5 razy mniej węglowodanów, 5 do 7 nawet razy mniej, niż to się spotyka przeciętnie w chlebie. Skład chemiczny chlebów jest tak dobrany, że zawierają one prawie wszystkie najlepsze dla człowieka składniki odżywcze. Taki chleb posmarowany grubo spełnia warunki optymalnego żywienia i jest prawie kompletnym wzorcem najlepszego produktu spożywczego. O ile zwykły chleb zawiera ponad 50% węglowodanów, czyli kilogram chleba ma 500 g węglowodanów, czyli porcja na 10 ludzi, to suchy chleb ma 80% węglowodanów.
Zamiast chleby pieczemy z małą ilością mąki, z masłem, z jajkami, czy z samymi żółtkami, z dodatkiem orzechów na przykład, czy migdałów, czy innych nasion oleistych, zawierają 7- 9, maksymalnie 10%, czyli gramów węglowodanów, i to w mące, czyli lepszej postaci węglowodanów w 100 gramach, czyli gdyby człowiek się żywił tylko chlebem, to na całą potrzebną porcję węglowodanów mógłby zjeść 0,5 kg takiego chleba, co dałoby mu około 50 g węglowodanów. Placki serowo-jajeczne zalecane w diecie optymalnej nie każdemu smakują. Proponowane chleby smakują każdemu, kto krócej lub dłużej stosuje Żywienie Optymalne (?), a ludzie będący na różnych dotychczasowych modelach żywienia, po zjedzeniu chlebka optymalnego mówią, że nic równie smacznego w życiu dotychczas nie jedli.
Porcja chleba o wadze 10 dag zawiera średnio około 10 g węglowodanów w postaci skrobi. Gdyby przeciętny człowiek o wadze 70 kg dostarczał do swojego organizmu węglowodany tylko w takim chlebie, to ? jak już wspomniałem ? mógłby spożyć go do 0,5 kg na dobę, a nawet nieco więcej. Skrobia jest najlepszym kalorycznie węglowodanem. O ile glukoza ma 3, 73 kcal, dwucukier – 3,91 kcal, to skrobia ma 4,12 kcal ? czyli wyraźnie więcej energii. Spożywana z tłuszczem jest wolno trawiona, powoli kapie z jelit do krwi i nie powoduje zawsze szkodliwych nagłych skutków stężenia glukozy we krwi. Chleby wysuszone na sucharki są trwałe i mogą być przydatne w dłuższej podróży, wycieczce zagranicznej, czy na wczasach. Dziękuję Państwu.
Jan Kwaśniewski”







http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=598 :

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.